Anasayfa > SEO Geri Git

SEO

SEO

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu); en basit anlamıyla internet sitesinin kendini arama motorlarına anlatmasıdır. Bir site, içeriğini arama motoruna ne kadar net ve doğru açıklarsa arama sonuçlarında listelenme olasılığı o kadar yükselir. Örneğin bir E-Ticaret sitesi;
ben ürün satışı yapılan bir eticaret sitesiyim, 
kategorilerim ayakkabı, gömlek, elbise,
ürünlerim  A marka L beden Beyaz erkek gömleği fiyatı 250 TL,
B marka S beden Kırmızı kadın elbisesi fiyatı 150 TL 
diye her bir sayfasını arama motoruna bildirmelidir. Bu işlemin anlık ve otomatik olması gerekir ki siteniz arama motorlarında daima güncel olarak listelensin.

Doğru Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yapmak tecrübe ve yeterlilik isteyen işler bütünüdür. Tüm bu işler eksiksiz yapılmalıdır. Bu adımlar sitenizin düzgün kodlanmasından başlar, sayfalarınızın hızlı yüklenmesine, içeriğinizin yapılandırılmış veri işaretleme dili ile etiketlenmesine, sayfa başlıklarınızdan, SEO açıklamanıza, gerekli anahtar kelimelere ve tüm sayfalarınızın arama motorlarına bildirilmesine kadar uzanır.

Kodlama: Site sayfalarınız gereksiz kod yığınları olmamalıdır. Mümkün olduğunca hafif, içeriği kodlarından fazla ve hızlı yüklenebilir yapıda olmalıdır.

Yapılandırılmış Veri İşaretleme: Arama motoru robotları sayfalarınızı ziyaret ettiğinde o sayfanın dilinden, makale mi, ürün mü sayfası olduğuna, ürün ise kategorisi, markası, fiyatı, rengi, bedeni, resmi, resim boyutları vb. özelliklerine kadar öğrenmelidir.

Etiketleme: Sayfanızın kısa açıklaması, arama motorları için özel açıklama, ilgili ve asla gereğinden fazla olmayan anahtar kelimeler, SEO uyumlu URL adresine kadar hepsi düzgün yapılmalıdır.

Site Haritaları: Site içeriğinizin güncellenmesiyle birlikte otomatik olarak oluşturulan site haritaları arama motorlarına güncel içeriğinizi bildirmelidir. Site haritalarınız, içerik, görsel ve AMP site haritaları şeklinde olmalıdır. Robots.txt sayfası gezilmesi gereken herhangi bir içeriğinizi engellememelidir.

Pozitif E-Ticaret yazılımında tüm bu gerekli düzenlemeler sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak gerçekleştirilir.

SEO web sitenizi arama motorlarının ilk sırasında ya da ilk sayfasına çıkarmanın garantisi değildir. Birileri size siteniz için SEO çalışması yapacağız, Google'da ilk sayfa da ilk sırada çıkartacağız garantisini veriyorsa bilin ki gerçekleri söylemiyor. SEO web sitenizin arama motorlarınca anlaşılmasını sağlar, faydaları çoktur fakat arama motorları için en önemli etken sitenizin içeriğidir. Özgün ve işe yarar bir içerik her zaman değerlidir. Ziyaretçilerin de arama motorların da ilgisini çeker. Bu nedenle site/ürün açıklamalarınızda özgün ifadeler kullanın, kendi görsellerinizi oluşturup kullanmaktan çekinmeyin.

Arama Motorlarının en popüleri Google sitenizi değerlerken birden çok kriter kullanır. Bunların toplamında sitenizi arama sonuçlarında nasıl, ne kadar göstereceğini belirler ve uygular. Bu kriterlerden başlıcaları şu şekildedir;

Sitenizin Mobil uyumluluğu: Günümüzde artık bir çok arama ve site ziyaretleri mobil cihazlardan yapılıyor. Sitenizin mobil desteği yoksa özellikle mobil arama sonuçlarında görüntülenmeniz pek olası değil. Google Mobil Kullanılabilirliğe çok önem vermektedir.

Sitenizin Yüklenme Hızı: Google indekslediği siteleri robotları aracılığıyla belli aralıklarla ziyaret eder. Sayfaların yüklenme hızlarını ölçümler ve yavaş açılan sitelere arama sonuçlarında öncelik vermez. Özellikle Mobil yüklenme hızları çok önemlidir. Bu sebepten AMP destekli, mobil yüklemesi hızlı olan siteler çok daha değerlidir.

Ziyaretçi Davranışları: Google kaç tıklama aldığınızdan çok ziyaretçilerin sitenizde kalma süreleriyle daha çok ilgilenir. Bir ziyaretçi sitenizde uzun süre kalıyorsa, site içinde başka sayfaları geziyorsa bu sitenin faydalı bir site olduğunu, ziyaretçilere doğru sonuç gösterdiğini düşünür ve arama sonuçlarında size öncelik verir. Sitenizin kolay gezilir ve anlaşılır olması çok önemlidir.

Diğer Sitelerden Verilen Bağlantılar: Backlink olarak ifade edilen bu durum, Google'a göre değerli, çok ziyaretçisi olan sitelerden sizin sitenize bağlantı verilmesidir. Değerlemesi yüksek bir site başka bir siteye link veriyorsa o sitenin de iyi bir site olduğunu düşünür.

Bahsettiğimiz gibi SEO bir işlemler bütünüdür. Bir çok kriteri ve olmazsa olmazı vardır. Sitenizin Arama Motoru Optimizasyonunu daha da güçlendirmek için sosyal medya iyi bir araçtır. Sitenizin içeriklerini Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi çok ziyaretçi alan platformlarda yayınlamak hem yeni ziyaretçiler çekmenize hem de çok ziyaretçili bu platformlardan backlinkler alarak sayfa değerlemenizin artmasına neden olacaktır. Sosyal medya doğru kullanıldığında çok faydalı bir araçtır.

Ayrıca Google ADS Reklamları, Google Analitik ölçümlemeleri sitenizin ziyaretçi profilini çıkarmada en büyük yardımcınız olabilir. Kimlerin nerelerden ne kadar süreler boyunca hangi platformlar hangi içerikler aracılığıyla sitenizi ziyaret ettiğinin ve bunun gibi yüzlerce değerli verinin cevabı bu sitelerde bulunuyor.

Pozitif E-Ticaret'in gelişmiş alt yapısıyla bu platformları zahmetsizce ve ücretsiz E-Ticaret sitenize entegre edebilirsiniz.

Çerez Kullanımı

Web sitemizi kullanarak, hizmetlerimizi daha iyi sunabilmek için kullandığımız Gizlilik İlkeleri ve kişisel verilerinizle ilgili Çerez Politikası'nı kabul etmiş olursunuz.