Anasayfa > Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Pozitif E-Ticaret Yazılımı Hakkında Sık Sorulan Soruları ve Cevaplarını Bu sayfada bulabilirsiniz.
Daha fazla konuda yardıma ihtiyacınız varsa lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.

Hemen Sor

E-Ticaret Sitesi (E-Ticaret Yazılımı); İnternet üzerinde ürünlerinizi yükleyip, sergileyip, online ödeme sistemleri üzerinden satış yapabileceğiniz gelişmiş bir internet sitesidir. Doğası itibariyle bir yazılımdır. E-Ticaret yapabilmek için mutlaka ürünlerinizi yönetip sergileyebileceğiniz bir E-Ticaret sitesine ihtiyacınız vardır. Diğer internet sitelerinden farklı olarak gelişmiş kontrol panelleri bulunur. Bu panel üzerinden kategoriler oluşturur, sayfa ve ürünler ekleyebilir, eklediğiniz ürünlerin düzenlemelerini yapabilir, fiyatlandırır ve satışa açabilirsiniz. Ayrıca satışların takibini de yine bu gelişmiş kontrol panel aracılığıyla yaparsınız.

Pozitif E-Ticaret Yazılımı en basit tabirle doğrudan ürün yükleyip satış yapabileceğiniz anahtar teslim E-Ticaret Sitesidir. Sektördeki benzer yazılımlara kıyasla sizi paket seçme sorunundan, opsiyonlu özelliklere para ödeme zorunluluğundan, e-ticaretin olmazsa olmazı temel e-ticaret özelliklerinde herhangi bir kısıtlamaya maruz bırakmadan güvenle kullanabileceğiniz makul fiyatlı gelişmiş bir yazılımdır.

Pozitif E-Ticaret'in tüm gelişmiş özelliklerinden ekstra hiçbir ek ücret ödemeden faydalanabilirsiniz.

Piyasa da opsiyon olarak ek ücretlere tabi fakat Pozitif E-Ticaret'te ücretsiz özelliklere örnek olarak;

1) Olmazsa Olmaz Online Ödeme Sistemi: Pozitif E-Ticaret yazılımı ile anında ister online kredi kartı, ister banka havalesi, ister kapıda ödeme seçenekleriyle satış yapabilirsiniz.

2) Mobil Uyumluluk: Alternatiflerine kıyasla tüm bilgisayarlardan ve mobil cihazlardan E-Ticaret siteniz gezilebilir ve kolayca alışveriş yapılabilir.

3) AMP Desteği: İnternet sitelerinin gelişmiş teknolojisi, sitenin süper hızlı versiyonu ve Google'ın aramalarında önem ve öncelik verdiği Hızlandırılmış Mobil Sayfalar desteği Pozitif E-Ticaret yazılımında ücretsiz olarak sunulmaktadır. Birçok e-ticaret yazılımlarında bu özellik için on binlerce lira ek olarak ücretler talep edilmektedir.

4) Yapılandırılmış Veri: Google aramalarınızı doğrudan etkileyen, ürünlerinizi etiket işaretlemeleriyle arama motorları için anlamlı hale getiren Zengin Veri İşaretleme Pozitif E-Ticaret yazılımında ücretsiz olarak gelmektedir.

5) Çoklu Dil Desteği: İngilizce olursa ek olarak 6000 TL, 2 dil olursa 10000 TL bir sonraki yıl her ikisi için 5000 TL gibi seçeneklere maruz kalmanıza gerek yok. Pozitif E-Ticaret altyapısı çoklu dil desteği ile gelmektedir. Kontrol Paneli aracılığıyla sitenize birden fazla dilde içerik ve ürün ekleyebilir, dünyanın herhangi bir yerinden gelen ziyaretçilerinizi kendi dilleriyle karşılayabilirsiniz. Bu özellik de Pozitif E-Ticaret Yazılımında tamamen ücretsizdir.

6) Sınırsız Kategori, Ürün, Varyant Seçeneği: A paketinde 50 ürün B paketinde 100 ürün gibi seçenekler yok. Pozitif E-Ticaret yazılımı ile sayfa, kategori, ürün, ürün resmi, ürün bedeni, ürün rengi vb. diğer özellikleri sınırsız olarak kullanabilirsiniz.

7) Sosyal Medya Entegrasyonları: Pozitif E-Ticaret yazılımı ile sosyal medya hesaplarınızı eşleştirebilir, Youtube videolarınızı, Instagram paylaşımlarınızı sitenizde sergileyebilirsiniz. Ayrıca site içeriklerinizi Facebook'ta paylaşabilir, WhatsApp aracılığıyla sipariş alabilir, yine WhatsApp ile müşterilerinizin sizinle hızlı iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.

8) Pazaryeri Entegrasyonları: Gitti Gidiyor'daki ürünlerinizi kendi sitenize çekebilir, Yeni ürün eklerken ürününüzün N11 hesabınıza da eklenmesini sağlayabilirsiniz. Pazaryeri Entegrasyonları için herhangi bir aracı kuruma ekstra ücret ödemenize gerek kalmaz.

9) Kargo Entegrasyonları: Anlaşmalı olduğunuz kargo şirketi servislerini Pozitif E-Ticaret yazılımı ile entegre edebilir, sipariş takibinizi kontrol panel üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

10) Profesyonel Araçlar: Pozitif E-Ticaret Google ADS, Google Merchant Center, Google Webmaster Tools, Google Analytics araçlarını tamamıyla destekler. Google arama sonuçlarınız, site performanslarınız, google reklamlarınızdan maksimum verimi alırsınız.

11) Toplu Ürün İşlemleri: Pozitif E-Ticaret yazılımı toplu ürün yüklemelerinize, toplu fiyat değişiklikleri yapmanıza, toplu resim yükleme, toplu ürün kaldırma gibi E-Ticaret yönetiminizi kolaylaştıracak işlemlere olanak sağlar.

Yasal mevzuatlar gereği hizmet aldığınız e-ticaret firmaları sitenize yüklediğiniz ürün bilgilerinizi size XML ya da Excel çıktısı olarak vermek zorundadır. Alacağınız bu çıktılar ile ürünlerinizi saniyeler içinde Pozitif E-Ticaret sistemine yükleyebilir, satışlarınıza ara vermeden kolay, güvenli ve sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz.

Alan Adımı (domain) kaybeder miyim sorusunun cevabı ise hayır, kaybetmezsiniz. Alan adlarınız size aittir ve alan adınız değişmeden satışlarınıza devam edebilirsiniz.

Pozitif E-Ticaret güncel teknolojileri kullanır.
HTML5 iskeleti üzerine PHP 7.4 programlama dili, CSS3 tasarım dili, MYSQL 8 veri tabanı ile inşa edilmiştir. AMP desteği, HTTP/2 protokolü, SSL güvenlik sertifikaları kullanır. Özel yapılandırılmış sunucularda barındırılır. Sistem 7/24 hizmet vermek için tasarlanmıştır.

Global Pozitif Teknolojiler, internet teknolojileri alanında yıllardır birçok kişi ve kuruma hizmet vermektedir. Çok çeşitli sektörlerdeki hem kurumsal hem de insani ilişkilerimiz bizi ticarette doğru fiyat politikaları belirlemeye itmiştir. Bunun karşılığı olarak da çözüm ortağı olduğumuz firmalarla uzun yıllardır çalışmaya devam etmekteyiz. Yazılım ve teknoloji gibi hizmetler yoğun emek, azami güvenlik ve derin tecrübeye ihtiyaç duyduğundan bu sektördeki hizmetlerin fiyat aralığı, hizmeti üreten firmaların değerlemelerine göre bir hayli farklılıklar gösterebilmektedir. Fakat biz biliyoruz ki yazılım sektöründe en büyük maliyetler üretim aşamasında oluşur. Bir yazılım ürünü ortaya çıktıktan sonra onu çoğaltmaya yönelik maliyetler düşüş eğilimindedir.

Pozitif E-Ticaret hali hazırda çalışan bir sistemdir. Oluşumunu tamamlamış, geliştirmesi ise devam etmektedir. Teknoloji geliştiği ve değiştiği sürece de gelişmeye devam edecektir. En temel ve zorlu maliyetleri Global Pozitif Teknolojiler A.Ş. tarafından karşılanmıştır. Bundan sonraki maliyetleri ise geliştirmeye ve tanıtıma yöneliktir. Maliyet eğrisindeki düşüş ve e-ticaret ürünümüzün yaygın kullanımını sağlamak için lisanslamada herkes için faydalı olabilecek uygun bir fiyat politikası izlenmektedir.

Biliyoruz ki ülkemizde olduğu gibi dünyada da iş hayatında maliyetler, her kurum için birincil önem arz etmektedir. Her kurumun maliyetlerini düşürme eğilimi mutlaka vardır. Özellikle tüm dünyada yaşadığımız pandemi süreci ve ekonomik sıkıntılar maliyetlerin öneminin altını bir kez daha çizmiştir. E-Ticaret sektörünün en hızlı yükseliş dönemini yaşadığı bu süreci fırsat bilerek fiyatları tavan seviyelerinde tutmayı ahlaki olarak doğru bulmadık. Global Pozitif Teknolojiler olarak kurumsallığın getirdiği farkındalıkla sektörde değerli olmanın yolunun pahalı ürün satmak olmadığını biliyoruz. Ayrıca Pozitif E-Ticaret yazılımımız bizim için büyük öneme sahiptir. Kullanıcılarına gelişmiş özellikler sunarken aynı zamanda e-ticaret maliyetlerini düşürerek onlara önemli bir destek sağlamaktadır. Bu durum bizlere ayrıca gurur ve mutluluk vermektedir. Pozitif E-Ticaret yazılımının e-ticaret sektörünü değiştirip iyi anlamda dönüştüreceğine, büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Hemen her sektörden e-ticaret yapan, yapmak isteyen herkese uygun fiyat politikamız, eşsiz özelliklerimizle ulaşıp yaygın ve prestijli bir yazılım olarak sektörde yerimizi almak öncelikli hedefimizdir.

Global Pozitif Teknolojiler olarak Pozitif E-Ticareti desteklemeye, geliştirmeye, makul fiyat politikasıyla yerli ve yabancı pazarlara sunmaya devam edeceğiz.

Her ticari işletmenin en doğal amacı kazanç sağlamaktır. Elbette ki Google’ın amacı da budur. Google arama motoru, hatta Google’da kapsayan Alphabet Inc. (Google ve tüm şirketlerini kapsayan çatı)’nın en büyük gelir kaynağı reklamlardır. Google dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olmasının yanında aynı zamanda dünyanın en büyük reklam şirketlerinden biridir.

Milyarlarca ziyaretçisi olan YouTube’un 2021 yılı gelirleri 7 Milyar dolarken, Google Reklam gelirlerinin 50 Milyar doların üzerinde olması bu durumu tartışmaya yer bırakmadan gözler önüne sermektedir. Tabii ki en temel hedeflerden biri bu gelirlerinin sürekliliğini sağlamak ve daha da attırmak. Peki bunun için Google ne yapıyor?

İnterneti Yeniden Dizayn Ediyor!
2010’lu yılların başından itibaren web dünyasına yeni kriterler getiren Google, internet sitelerinin belirli bir formatta olmasını öneriyor ve bir anlamda gücünü kullanarak web site geliştiricilerini bu formata uymaya hem teşvik ediyor hem de mecbur bırakıyor. Bu yeniden inşanın başlıca sebebi internet sitelerini arama motorunun anlayabileceği bir formata sokarak anlaşılmasını sağlamak.

Tüm dünyada geçerli olan iletişimin temeli anlaşılmak, sanal dünyada da en önemli olgudur.
İnternette de anlaşıldığınız kadar var olursunuz!

Altında yatan mantık ise; Arama motoru siteleri doğru anlarsa, arama yapan ziyaretçilerin karşısına da doğru sonuçlar getirir. Ziyaretçi doğru sonuca ulaşırsa daha sonra da yeni aramalar için yine arama motorunu kullanır. Ziyaretçiler arama motorundan memnun kaldıkça daha çok arama yapacaklardır. Aramaların artması reklam gösterimlerini arttıracak ve Google'ın da kazancı aynı oranda artacaktır.

Bu yüzden internet siteleri için kriterler getirmiştir. Kriterlerden bazıları şu şekildedir;

Google’ın Sevdiği Siteler

Mobil Uyum: Akılı cihazların yaygınlaşmasıyla artık bir çok arama mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Sitenizin mobil uyumlu olması en temel kriterlerden biridir. Aksi halde mobil aramalarda görüntülenmeyi unutun.

Web Sitesi Hızı: Mobil kullanım oranlarının artması sebebiyle kullanıcı deneyimini iyileştirmek için arama sonuçlarında hızlı siteleri tercih etmektedir. Hatta bunu geliştirmek için AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) teknolojisini yaratmış, web sitesi üreticilerine site geliştirirken AMP destekli olmasını önermiştir. AMP sayfalara özenle öncelik vermektedir. Ayrıca yine kendi ürettiği bir araç olan, site hızlarını mobil ve masaüstü olarak test etmeye yarayan https://developers.google.com/speed
agespeed/insights/ sitesini kullanıma sunmuştur.

Yapısal Veri İşaretleme: Bu yeni nesil işaretleme diliyle sayfalar arama motorları için daha anlamlı hale gelmektedir. Bir sayfanın ürün mü makalemi olduğunu, ürün ise adını, markasını, renk, cinsiyet, beden, fiyat, stok durumu gibi bilgilerini, makale ise yazarını, başlığını, içeriğini anlamasını sağlamaktadır. Bu özellik sayesinde sayfalarınız kategorisine göre resimli, alış veriş aramalarında ya da makale aramalarında zengin bir biçimde sergilenebilir.

Meta Etiketleri: Meta etiketleri doğru kullanıldığında ilgili sayfanın aramalarda gösterilecek görsellerini, arama sonuç başlığını, arama açıklamalarını, anahtar kelimeleri hem tarayıcıya hem de arama motorlarına iletir. Ayrıca ilgili sayfalarınızı sosyal ağlarda paylaştığınızda sayfanızın resimli, doğru başlık ve içerikle gösterimi yine meta etiketleri sayesinde olur.

Yeni Nesil ve Temiz Kodlama: Bir sayfanın hızlı yüklenmesi ve doğru görüntülenmesi için kodlaması çok önemlidir. Sayfa yapılarımızda internet sitelerinin temel iskeleti diyebileceğimiz HTML’in en son sürümü HTML5’i kullanmamız önerilir. Bu yapıda sayfanın başlığı gövdesi, menüsü, bölümleri tarayıcılara HTML5 kodlarıyla (header, main, footer, aside, nav, section, article) bildirilir. Karşımıza çıkan kriterlerden biri de sayfa kodlarının sayfa içeriğinden çok olmaması kriteridir. Yani bir cümlelik sayfalar oluşturmak, bir satır içerik için koca bir internet sayfasını ziyaretçiye yükletmek istenmemektedir.

Site Haritaları: Site haritaları tüm site içeriklerini arama motorlarına bildirir. Doğru yapılandırılmış site haritaları, arama motorunun yeni içeriklerinizden bir an önce haberdar olmasını ve sayfalarınızın hızlıca indekslenmesini sağlar. Site haritaları içerik, görsel ve amp olarak hazırlandığında arama sonuçlarında görselleriniz ve amp sayfalarınız da görüntülenir..

Sonuç olarak Google derki; ben kriterlerime uyan siteleri ön plana çıkarırım ki arama yapan kullanıcının arama deneyimi mükemmele yakın olsun. Böylece arama yapan kullanıcı memnun kalır ve benim gelirim artar. Sen de bu kurallara uyarsan, arama sonuçlarımda sayfalarını öncelikli gösteririm. İkimiz de kazanırız!

Aslında bu sayfada SEO nedir sorusunun da cevabı yatmaktadır. Kelime anlamı arama motoru optimizasyonu olan SEO, internet sitelerini arama motorlarına göre düzenlemek ve onların anlayacağı hale getirmek demektir.

Günümüzde tüm insanlığın artık yeni bir ortak derdi var. İnternet sitesi olan herkesten ilk duyduğumuz ortak cümleler; “Google’da ilk sırada nasıl çıkarım”, “Google ilk sayfada çıkmak”, “arama motorlarında öne çıkmak”

İnternet sitesi performansını arttırmanın birbirini tamamlaması gereken birkaç koşulu var. Bunlar arama motorunu anlamak, teknik altyapı, iyi içerik üretmek, siteyi haricen desteklemek olarak sıralanabilir. Bu koşullar doğru ve eksiksiz yerine getirildiğinde mutlaka olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Sırasıyla; arama motorlarını anlamak (Google’ı Anlamak yazımıza buradan göz atabilirsiniz), modern ve doğru teknikle üretilmiş güncel İnternet sitesine sahip olmak, özgün içerik üretirken hem ziyaretçi için okunabilir hem de arama motorları için okunabilir olmasına dikkat etmek ve son olarak siteyi sosyal medya ve reklamlarla tanıtımını desteklemek gerekmektedir.

“Yahu ne çok iş var” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat milyarlarca internet sayfası arasından sizin sayfanızın ilk sıralarda olmasını istiyorsunuz, sizce bu emek harcamadan, doğru altyapıya yatırım yapmadan mümkün olabilir mi? Sizi bilmem ama ben bildiğimi söyleyeyim, OLAMAZ!

Şimdi size dilim döndüğünce deneyimlerimi aktarayım.

Google’ın nasıl çalıştığını anlayın, ona göre bir internet sitesi edinin ve içerik üretin (Lütfen okuyun: Google’ı Anlamak)

İnternet Sitesinde Doğru Altyapı
İnternette arama motorlarının sitenizi anlayabildiği kadar var olursunuz. Arama motorlarının sizi anlayabilmesi içinde İnternet siteniz düzenli içerik haritaları oluşturup arama motorlarına yol göstermeli, yapılandırılmış veri etiketleriyle içeriğini arama motoruna, SEO işleviyle de sizi ziyaretçiye anlatmalı, hızlı yüklenmeli, kolay gezilebilir olmalı, özellikle de günümüzde AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) desteği olmalıdır. Çünkü arama motorları sadece içeriğinize değil, sayfanızın yüklenme hızından mobil desteğine, kod/içerik oranından gezilebilir olmasına, sitenizdeki diğer sayfaların tıklanmasından ziyaretçilerin sitede kalma süresine kadar çok etkenli bir değerleme yaparlar. Bu değerlemenin sonucuna göre de sitenizin arama sonuçlarında görüntülenip görüntülenmemesine karar verirler.

İşin bu teknik kısmının olabilmesi için eğer ki bir İnternet sitesi geliştiricisi değilseniz, bu özellikleri size sağlayan bir İnternet sitesi sağlayıcısıyla çalışmaktan başka çareniz yok.

İnternet Sitesine Doğru İçerik Girmek
İnternet sitenize eklediğiniz her yazı -ki doğru bilgi verse dahi, doğru içerik olmayabilir. İçerik girmenin de hem ziyaretçi açısından hem de arama motorları açısından olması gereken biçimleri var. İçeriğinizi girerken uzun uzadıya tek parça bir yazı olmamasına dikkat edin. Uzun bir içerikse mutlaka kendi içinde anlamlı başlıklara ayrılmış olsun. Ziyaretçi sayfaya göz gezdirdiğinde hemen ürküp kaçmasın. Sitenizin tıklamaları kadar ziyaretçilerinizin sitenizde kalma süresi de önemlidir. Anlamlı başlıklarla bölünmüş içerikler okuma, okunan metni anlama kolaylığı sağlar. Ziyaretçiyi okurken sıkmaz, ilk görüşte de kaçırmaz. Üstelik ziyaretçi özellikle uzun metniniz içindeki ilgili başlığı ve başlığın açıklamasını okumaya gelmiş olabilir. Aradığını bulması kolay olacaktır.

Bildiğiniz gibi İnternet sitelerine içerik girerken SEO için kelimeler de giriyoruz. Bu kelimeler asla sayı olarak abartılmamalı ve yazınız ile doğrudan alakalı olmalıdır. Fazla ve gereksiz kelimeler sitenize alakasız ziyaretçileri çekebilir. Ziyaretçiler aradığı sayfanın sizin sitenizde olmadığını anlayınca hemen siteyi terk edecek ve siteden hemen çıkma oranlarınız yükselecektir. Bu size arama motoru değerlemesinde negatif puan alarak yansır. Arama motoru sizi spam içerik üreticisi olarak algılayabilir ve artık sonuçlarında size yer vermeyebilir. Bu durumda onca emeğinizin boşa gitmesi demektir.

İçerik Girerken SEO Kelimelerinin Seçimi
Sitenize yeni bir içerik girerken seçeceğiniz SEO kelimeleri içeriğinizle alakalı olması gerektiği kadar ziyaretçi arama sorgusuyla da alakalı olmalı. Daima sitenizi düzenlerken ziyaretçileriniz gibi düşünmeye çalışın. İçeriğinize ulaşması gereken ziyaretçi, arama motoruna ne yazar? Bunu öngörmeye çalışıp hem SEO kelimelerinizde hem de içeriğinizde bu arama sorgularını kullanın. Arama sayfasının en altında da benzer arama yapan kişilerin önerilen diğer arama sorgularını görebilirsiniz.

Örneğin ben bu içeriği girerken SEO için kullanacağım sorgulardan biri arama motorlarında üst sıraya çıkmak olacak ya da arama motoru püf noktaları diyebilirim. Doğru arama sorgularına ulaşmak için Google’da arama yapabilirsiniz. Siz yazmaya başladığınızdan itibaren size sorgu önermeye başlayacaktır. Ben ararken bana arama motorlarında üst sırada çıkmak için neler yapılmalıdır sorgusunu önerdi. Sayfanın en altında da Google SEO nasıl yapılır sorgusunu öneriyordu.

Şimdi yukarıdaki örneği verirken tam da anlatmak istediğim şeyi yaptım. Yazımın içinde arama sorguları kullandım ve onları kalın olarak işaretleyerek önemli dikkat çekici hale getirdim. Kullanıcı ve arama motorları için içeriğimiz hazır.

Şu an içeriği okuduğunuz web sayfası altyapısı Google ile bire bir uyumlu, site haritaları oluşturup arama motorlarına “İnternet Sitesi Görüntülenme Performansını Arttırmak” diye bir sayfa var diyor, sayfamın adresini, başlığını, içeriğini, yazı dilini arama motorlarına bildiriyor. Bu sayfanın AMP desteği olduğunu ve süper hızla yüklenebileceğini yazıyı ekler eklemez Google’a bildirdi bile. Ayrıca site altyapısındaki yapısal veri işaretleme sayfanın ve yazının niteliğini arama motoruna anlattı. Bu sayfa tipinin makale olduğunu, sayfanın başlığını, görselini, içeriğini, yazarını, oluşturulma ve güncelleştirme tarihlerini işaretledi. Arama motorları bu sitenin mobil uyumlu olduğunu biliyor yani cep telefonundan yapılan aramalarda da görüntülenme şansım yüksek. Şimdilik her şey yolunda gibi, geriye bu içeriği dışarıdan destekleyerek tanıtmak kaldı.

İnternet Siteniz İçin Sosyal Medyayı Kullanmak
Sosyal Medya doğru kullanıldığında en etkili tanıtım araçlarından biri olabilir. Bugün milyarlarca ziyaretçinin uğrak yeri olan sosyal ağlar sayesinde site tanıtımlarınızı etkili ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Birden fazla platformu aktif kullanıyorsanız tanıtım hızınız da aynı ölçüde artar. Paylaştığınız içeriklerin tıklanması sitenize yeni ziyaretçiler sağlarken Facebook, Twitter, YouTube gibi milyarlarca ziyaretçisi olan site ve uygulamalardan geri tıklama aldığınız için kalite puanınız da olumlu etkilenecektir. Ayrıca sadece sizin değil, site ziyaretçilerinizin de içeriğinizi kendi sosyal ağlarında paylaşması önemlidir. Bunu teşvik etmek için sayfalarınızda Facebook’ta Paylaş, Twitter’da Paylaş gibi sosyal medya paylaşım butonlarının olması iyi olacaktır.

İnternet Reklamları
İnternet reklamları denince ilk akla tabii ki arama motoru reklamları, arama motoru denince de ilk akla Google geliyor. İnternet'in en etkili reklam biçimlerinden biri olan Google arama motoru reklamları, sitenizi alakalı arama yapan kullanıcılarla çabucak buluşturabilir. Sitenize ziyaretçi çekmek için en etkili yöntemlerdendir. İnternet reklamlarının en önemli özelliği ise reklam gösterilecek hedef kitlenin özelleştirilebilir olmasıdır.

Reklamlarınızı, ülke, bölge, hatta semt bazında sınırlayabilir, belli dillerdeki kullanıcılara görüntülenmesini isteyebilir, saat aralıkları, yaş, cinsiyet, alış veriş ya da internet kullanım alışkanlıklarına göre filtreleyip hedef kitlenizi olabildiğince doğru seçebilirsiniz. Doğru hedef kitleye görüntülenmek, potansiyel müşteri/ziyaretçi demektir. Fakat tüm bu unsurların yanında yine sitenizin teknik altyapısı ve site içeriğiniz önemli rol oynamaktadır. Google’ın reklam gösterimlerinde daha önce bahsettiğimiz teknik özelliklere ve doğru içeriğe sahip siteleri öne çıkardığını, tıklama başına maliyetlerini düşürdüğünü biliyoruz. Bunun altında da en başta Google’ın kendi çıkarları yatıyor. Google için doğru ve işe yarar arama sonucu, doğru ve işe yarar reklam gösterimi Google’da daha çok arama yapılmasını sağlıyor. Kullanıcılar arama yapıp istedikleri sonuçlara eriştiklerinde bir başka sefer yine arama yapmak için Google’ı seçiyor. Daha çok arama demek daha çok reklam gösterimi ve daha çok kazanç demektir. Bu yüzden uzun yıllardır interneti dizayn etmek isteyen Google web siteleri için bazı standartlar getirmiştir. Kısaca bu standartlara uyarsan ben de seni ön plana çıkartırım. Böylece ikimizde kazanırız diyor.

Geri Dönüşler ve Raporlama
İnternet sitesini oluşturmak ve internetin engin sularına salmak asla tek başına yeterli değildir. Sitenizi site yapan, sayfalarınızın var oluş amacı ziyaretçilerinize daima kulak verin. Mümkün olduğunca onlardan talep ve şikayetlerini içeren geri dönüşler alın. Site gezinme deneyimlerini sorun, ne tür iyileştirmeler istediklerine bakın. Dönüşleri alabilmek için onları yormayacak mini formlar, formlara alternatif olarak tek tıkla sizinle iletişime geçebilecekleri Whatsapp iletişim butonları, kolay arama butonları ekleyin. Bunların yanı sıra ziyaretçi analiz yazılımları ile ziyaretçilerinizi takip edin. Sitenize hangi kanallardan (reklam, doğal arama, sosyal medya ve diğer siteler) ulaşmışlar, genelde hangi cihaz ve tarayıcıları kullanıyorlar, siteniz bu cihaz ve tarayıcılarda iyi performans gösteriyor mu, hangi arama terimlerini kullanarak size ulaşmışlar, en çok hangi terimleri arıyorlar, sayfanızda ne kadar kalıyorlar vb. sonuçları inceleyin. Bu sonuçlara göre sitenizde altyapı ve içerik güncelleştirmeleri eklemeleri yapın. Belirli aralıklarla güncellenen siteler arama motorlarını kendine daha çok ve daha sık çeker, böylece rakiplerinize oranla arama sonuçlarında çok daha hızlı görüntülenirsiniz.

Sonuç olarak bir internet sitesinin performansını arttırmak için yapılması gerekenler birden çok işlemi kapsamaktadır. Yazımızın içeriğinde bahsedilen işlemleri eksiksiz ve doğru yaptığınızda site performansınızda gözle görülür artışlar elde edeceksiniz.

E-Ticaret'e başlamak için bazı gereksinimlere ihtiyacınız var.

Şirket: Öncelikle vergiye kayıtlı bir şirketiniz olmalı. Satışını yaptığınız ürünlere fatura kesilmesi zorunludur. Aksi halde herhangi bir ödeme kurumu ile anlaşma yapamaz, e-ticaretin olmazsa olmazı kredi kartı üzerinden tahsilat yapamazsınız. Şirket türü, şahıs ya da kurumsal olabilir. Bunun için herhangi bir kural bulunmuyor.

Ürün: Hangi sektörde hangi ürünlerini satacağınızı belirlemeli, kimlere satacağınızı yani hedef kitlenizi oluşturmalısınız. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmalı, ürünleriniz için açıklama metinleri ve görseller hazırlamalısınız.

Yazılım ve Donanım: Bir e-ticaret siteniz, sitenize ait alan adı (domain), SSL (Güvenlik Sertifikası), siteniz için internet alanı (hosting/sunucu), 3. taraf bir ödeme aracısı (Banka, İyzico, PayTR) gibi temel gereksinimleriniz bulunuyor.
Tüm bu gereksinimlerinize Pozitif E-Ticaret'in gelişmiş yazılımını lisanslayarak kolayca karşılayabilirsiniz.

Emek ve Zaman: E-Ticaret işi yönetmek asla boş zamanlarda yapılabilecek bir iş değildir. Tam zamanlı vakit ayrılması, belli bir tempoda emek harcanması gereken ciddi bir iştir. "Siteyi açtık, ne de olsa 24 saat açık mutlaka satış olur" diye düşünürseniz bir başarı yakalamanız söz konusu olamaz. Rakip analizleri, potansiyel hedef kitleye ulaşma, reklam ve pazarlama, sosyal medya ile destekleme gibi birden çok ayağı olan azımsanmaması gereken bir faaliyettir.

Pozitif E-Ticaret yazılımıyla herhangi bir E-Ticaret paketi seçmenize gerek yoktur.

Pozitif E-Ticaret size hızlı, güvenilir, Mobil uyumlu, AMP desteği, SEO desteği, Merchant Center desteği, Hazır Ödeme Sistemi, Kargo Sistemi olan, Sınırsız Kategori ve Ürün yükleyebileceğiniz, birden fazla Dilde yayın yapabileceğiniz, WhatsApp entegrasyonu vb. birbirinden yenilikçi bir çok özelliği barındıran tek bir yazılım sunar.

Kısacası Pozitif E-Ticaret'in gelişmiş yazılımı ile paketler, seçimler içinde boğuşmadan, aklınız karışmadan hemen satışa başlayabilirsiniz.

Neden Piyasada Bu Kadar Çok Paket Var?

Çünkü paketler şaşalı isimlerine göre fiyatlandırılır. Sizin E-Ticaret yapabilmeniz için ihtiyacınız olan temel özellikler bir kaç pakete dağıtılır. Pazarlamaya en küçük paketten başlanır fakat "o ihtiyacınızı karşılamıyor" denilerek hep bir üst pakete yönelik pazarlama politikaları izlenir. Bu durum sadece alacağınız paketin maliyetini değil bir sonraki yıl yenileme maliyetlerini de yukarı yönlü etkiler.

Global Pozitif Teknolojiler olarak E-ticaret yapılamayan E-Ticaret Paketlerine anlam veremedik ve piyasadakilerin daha iyisini yapmaya karar verdik. Üstelik makul bir başlangıç ve yenileme fiyatı belirledik. Hakkımızda daha çok bilgi için lütfen kurumsal sitemizi ziyaret edin.

Global Pozitif

E-Ticaret Yapmak İşinize Birçok Katkı Sağlar. Bu Avantajlardan Başlıcaları Şöyledir;

Maliyetler: E-Ticaret her şeyden önce sizi fiziki bir mağazanın kira, fatura, personel, ulaşım, alan gibi maliyetlerinden kurtarır. Sanal bir dükkana ödeyeceğiniz maliyetler fiziki dükkan maliyetlerine göre çok daha düşüktür.

Erişilebilirlik: Herhangi bir caddedeki mağazanızı fark edecek ve fark edenler içinde ürünlerinize ihtiyacı olup satın alma eğiliminde bulunacak kişi sayısı kısıtlıdır. E-Ticarette ise dünyanın her yerinden, her saatinde insanlar, zaman ve mekandan bağımsız olarak sitenizi ziyaret edebilir, dilediği an alışveriş yapabilir.

Marka Bilinirliği: E-Ticaret sayesinde sosyal medya, arama motorları ya da internet reklamları sayesinde milyonlarca kişiye ulaşarak daha görünür olabilirsiniz. Bu sayede fiziki bir tabelaya göre çok daha fazla kişiyle etkileşime girebilir markanızın tanınmasını sağlayabilirsiniz.

Ürün Çeşitliliği: Gerçek mağazaların sınırları vardır. Bir sanal mağazaya ise stok derdi olmadan yüzlerce kategoride on binlerce ürün sığdırabilirsiniz. Bunun size ekstra hiçbir masrafı olmazken daha geniş ürün çeşidiyle çok daha geniş bir kitleye ulaşma şansınız olur. Pozitif E-Ticaret yazılımında herhangi bir ürün sayısı kısıtlamaları yoktur.

Hızlı Büyüme: Doğru ürün, doğru hedef kitle ve müşteri memnuniyeti gibi etkenler dikkate alındığında E-Ticaret klasik ticarette on yıllar alabilecek büyüme şanslarını yıllara düşürebilir. E-Ticaret mucizeler yaratmaz fakat zaman ve mekandan bağımsız 7/24 online bir işletmeye sahip olmanızı ve bu işletmeye milyonlarca kişinin erişebilmesini sağlar. Bu durum E-Ticaret yapan işletmelere büyük fırsatlar yaratabilir.

Bilgi Erişimi: E-Ticaret geniş ulaşılabilirliği ve yardımcı araçları sayesinde, size sektörünüz içindeki kişiler, kişilerin ürün tercihleri, satın alma alışkanlıkları, açık yorumları, yaşadıkları bölgeler, konuştukları diller, cinsiyetleri, eğitim durumları, rakipler, rakip analizleri, potansiyel müşteriler ve çok daha fazlasıyla alakalı eşsiz bilgilere ulaşmanız ve ufkunuzu genişletmeniz için engin kaynaklar sunar.

E-Ticaret faaliyetlerinizi profesyonel olarak yürütmenizi, E-Ticaret işinizi doğru yönetmenizi sağlayacak ipuçları:

1) Her Şeyden Önce İşinizi Planlayın.
Hangi ürünü, hangi kitleye, hangi fiyatlarla satmak istediğinizi, bu satış faaliyeti sırasında ne gibi maliyetlerle karşılaşacağınızı hesaplayın. Maliyetlerinize kargo, internet reklamları, emek ve zaman harcamalarınızı eklemeyi ihmal etmeyin. Olası satışları, ürün stok durumlarını, kargo süreçlerini iyi belirleyin. Bir satış olunca takibini kim yapacak, ürün durumunu kim kontrol edecek, fatura ve kargo süreçlerini, müşteri ilişkilerini kim yönetecek önceden karar verin..

2) Her Zaman, Satıcı Gibi Değil, Alıcı Gibi Düşünün.
Bu bağlamda müşteriler sizin ürününüzü neden satın alsın sorusunu cevaplayın. Sitenizde ürünlerinizin başlık ve açıklamalarını girerken ürününüzün avantajlarını, özelliklerini abartıya kaçmadan anlaşılır şekilde yazın. Müşterinize ürün hakkında fikir sahibi olmasını sağlayacak ilk bağ ürün görselleri ile sağlanır. Ürün görsellerinizin kalite ve uygun çözünürlükte olmasına özen gösterin.

3) Sitenizin Sahibi Değil Ziyaretçisi Olun.
İyi bir site rengarenk olan değil bilgisayar ve mobil cihazlardan kolay gezilebilir olandır. Site temanızın mümkün olduğunca hızlı, sade olmasına, ürünlerinizi ön plana çıkaran bir yapıda olmasına, menüler ve ürünler arasında geçişlerin karışık olmamasına dikkat edin. Unutmayın siteniz ne renk olursa olsun esas olan ziyaretçinin o ürene kolay ulaşabilmesi, alışverişini kolayca tamamlayabilmesidir. Sitenizi bilgisayar ve mobil cihazlardan sıkça gezin, test ürünleri satın alın, karşılaştığınız olumsuz deneyimleri iyileştirme yapılması için not edin.

4) Görünür ve Ulaşılabilir Olun.
Bilinirliğinizi ve Satışlarınızı arttırmak için sosyal medyayı kullanın, sosyal medya hesaplarınızda kullanıcıların ilgisini çekecek paylaşımlar yapın, bilgilendirmeler, çekilişler gibi aktivitelerle aktif olun. İnternet reklamları yapın. Reklamları bir seferde çok paralar harcayarak kullanmak yerine uzun vadeye yayın. Süreklilik arz edin. Sitenizde tek tıkla arama, tek tıkla whatsapp erişim gibi özellikler olsun. Müşterileriniz size kolay ulaşsın. Size ulaşan hiçbir müşteriye dönüş yapmayı ihmal etmeyin.

5) Müşteri Her Zaman Haklıdır. Hem de İki Kere Haklıdır.
E-Ticaret, müşterilerin ürün satın almalarında ürün ve site yorumları kullanmalarını beraberinde getirdi. Artık hemen herkes internetten ürün almadan mutlaka yorum incelemesi yapıyor. Yorumlar satın almada en önemli etkenlerden biri haline geldi. Bu sebepten müşteri memnuniyetine önem verin. İnternette yapılacak bir kaç kötü yorum tüm emeğinizi, reklam harcamalarınızı olumsuz etkileyebilir.

6) Profesyonellerle Çalışın.
E-Ticarette başarılı olmak için her şeyden önce iyi bir yazılım altyapısına ihtiyacınız var. Hızlı, Gelişmiş, Yenilikçi ve Güvenilir bir E-Ticaret platformu tercih edin. Google Webmaster, Google Merchant Center, Google Analytics, Google Ads, AMP, Yapılandırılmış Veri İşaretleme, Sosyal Medya Üzerinden İçerik Paylaşımı, WhatsApp Entegrasyonu gibi özellikleri kullanın. Bu özellikler E-Ticaret işinizi geliştirmenize büyük katkılar sağlayacağı gibi, ziyaretçilerinize memnun kalacakları iyi bir internet deneyimi sunmanıza olanak sağlayacaktır.

Pozitif E-Ticaret tüm bu özellikleri ücretsiz destekler, tüm bu gelişmiş özellikler ve çok daha fazlasına hiçbir ek ücret ödemeden sahip olabilirsiniz.

Şimdi Başlayın

AMP, İngilizce orijinal adı Accelerated Mobile Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) kısaltmasıdır. HTML5 sayfa yapısını temel alır. Kendi getirdiği yenilikçi kodları HTML5'in bazı kodlarını değişikliğe uğratmıştır. Örn: <img etiketi <amp-img olarak değişmiştir.

Mobil cihazların kullanımıyla artık internet sayfalarının hızlı yüklenmesi en önemli ihtiyaçlarından biri oldu. Bu sebeple 2015 yılında Google kullanıcı deneyimini mükemmele yakın bir seviyeye çıkarmak için AMP teknolojisini duyurdu. 2016 yılından bu yana da arama sonuçlarında AMP sayfalarını öncelikli göstermektedir.

Kısacası AMP; mobil cihazlarda yüksek hızla yüklenebilen özel hazırlanmış hızlandırılmış sayfalardır.

AMP temel prensip olarak hızlı yüklenme sunar ve herhangi kısıtlanmış bir uygulama alanı yoktur. Hemen her tür internet sayfasında uygulanabilir. İçerikten bağımsız olarak sayfanın doğru kodlanmış olması yeterlidir. Dünyaca ünlü bir çok haber sitesinden kurumsal internet sitelerine kadar kullanılmaktadır. Pozitif E-Ticaret AMP teknolojisini tüm E-Ticaret sitelerine uygulayarak müşterilerine rakipleri karşısında avantaj sunmaktadır.

Google mobil web deneyimini en üst düzeye çıkarmak için uzun süredir web sayfalarında düzenlemeler önermektedir. Önerdiği kriterlere uyan internet sayfalarına da arama sonuçlarında daha çok yer vermektedir. AMP sayfalarının hızlı olmasının başlıca sebebi, Google AMP sayfalarını önceden tarar, indeksler ve önbelleğinde tutar. Bu sayfalar çağrıldığında da 3. taraf bir sunucuya erişmesine gerek kalmadan kendi önbelleğinden hızlıca yükler.

Böylece ilgili arama sonuçlarında diğer sitelere göre öncelikli gösterilirsiniz. Sayfalarınız süper hızlı yüklenir. Benzer içeriğe sahip rakipleriniz karşısında avantaj sağlarsınız.

Pozitif E-Ticaret'in AMP özelliği sadece içerik ve ürün sayfalarını değil, Anasayfa, Kategori sayfası gibi tüm siteyi kapsamaktadır. Pozitif E-Ticaret diğer tüm avantajlı yazılım özellikleri gibi AMP destekli e-ticaret siteleri için ekstra bir ücret farkı istemez. Tüm özellikler yıllık lisans ücretine dahildir. Piyasada bir çok şirket sadece AMP özellikli sayfalar için on binlerce lirayı bulan ek ücretler talep ederken Pozitif E-Ticaret'in bu teknolojisi tamamen entegre ve ücretsizdir.

Doğru Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yapmak tecrübe ve yeterlilik isteyen işler bütünüdür. Tüm bu işler eksiksiz yapılmalıdır. Bu adımlar sitenizin düzgün kodlanmasından başlar, sayfalarınızın hızlı yüklenmesine, içeriğinizin yapılandırılmış veri işaretleme dili ile etiketlenmesine, sayfa başlıklarınızdan, SEO açıklamanıza, gerekli anahtar kelimelere ve tüm sayfalarınızın arama motorlarına bildirilmesine kadar uzanır.

Kodlama: Site sayfalarınız gereksiz kod yığınları olmamalıdır. Mümkün olduğunca hafif, içeriği kodlarından fazla ve hızlı yüklenebilir yapıda olmalıdır.

Yapılandırılmış Veri İşaretleme: Arama motoru robotları sayfalarınızı ziyaret ettiğinde o sayfanın dilinden, makale mi, ürün mü sayfası olduğuna, ürün ise kategorisi, markası, fiyatı, rengi, bedeni, resmi, resim boyutları vb. özelliklerine kadar öğrenmelidir.

Etiketleme: Sayfanızın kısa açıklaması, arama motorları için özel açıklama, ilgili ve asla gereğinden fazla olmayan anahtar kelimeler, SEO uyumlu URL adresine kadar hepsi düzgün yapılmalıdır.

Site Haritaları: Site içeriğinizin güncellenmesiyle birlikte otomatik olarak oluşturulan site haritaları arama motorlarına güncel içeriğinizi bildirmelidir. Site haritalarınız, içerik, görsel ve AMP site haritaları şeklinde olmalıdır. Robots.txt sayfası gezilmesi gereken herhangi bir içeriğinizi engellememelidir.

Pozitif E-Ticaret yazılımında tüm bu gerekli düzenlemeler sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak gerçekleştirilir.

SEO web sitenizi arama motorlarının ilk sırasında ya da ilk sayfasına çıkarmanın garantisi değildir. Birileri size siteniz için SEO çalışması yapacağız, Google'da ilk sayfa da ilk sırada çıkartacağız garantisini veriyorsa bilin ki gerçekleri söylemiyor. SEO web sitenizin arama motorlarınca anlaşılmasını sağlar, faydaları çoktur fakat arama motorları için en önemli etken sitenizin içeriğidir. Özgün ve işe yarar bir içerik her zaman değerlidir. Ziyaretçilerin de arama motorların da ilgisini çeker. Bu nedenle site/ürün açıklamalarınızda özgün ifadeler kullanın, kendi görsellerinizi oluşturup kullanmaktan çekinmeyin.

Arama Motorlarının en popüleri Google sitenizi değerlerken birden çok kriter kullanır. Bunların toplamında sitenizi arama sonuçlarında nasıl, ne kadar göstereceğini belirler ve uygular. Bu kriterlerden başlıcaları şu şekildedir;

Sitenizin Mobil uyumluluğu: Günümüzde artık bir çok arama ve site ziyaretleri mobil cihazlardan yapılıyor. Sitenizin mobil desteği yoksa özellikle mobil arama sonuçlarında görüntülenmeniz pek olası değil. Google Mobil Kullanılabilirliğe çok önem vermektedir.

Sitenizin Yüklenme Hızı: Google indekslediği siteleri robotları aracılığıyla belli aralıklarla ziyaret eder. Sayfaların yüklenme hızlarını ölçümler ve yavaş açılan sitelere arama sonuçlarında öncelik vermez. Özellikle Mobil yüklenme hızları çok önemlidir. Bu sebepten AMP destekli, mobil yüklemesi hızlı olan siteler çok daha değerlidir.

Ziyaretçi Davranışları: Google kaç tıklama aldığınızdan çok ziyaretçilerin sitenizde kalma süreleriyle daha çok ilgilenir. Bir ziyaretçi sitenizde uzun süre kalıyorsa, site içinde başka sayfaları geziyorsa bu sitenin faydalı bir site olduğunu, ziyaretçilere doğru sonuç gösterdiğini düşünür ve arama sonuçlarında size öncelik verir. Sitenizin kolay gezilir ve anlaşılır olması çok önemlidir.

Diğer Sitelerden Verilen Bağlantılar: Backlink olarak ifade edilen bu durum, Google'a göre değerli, çok ziyaretçisi olan sitelerden sizin sitenize bağlantı verilmesidir. Değerlemesi yüksek bir site başka bir siteye link veriyorsa o sitenin de iyi bir site olduğunu düşünür.

Bahsettiğimiz gibi SEO bir işlemler bütünüdür. Bir çok kriteri ve olmazsa olmazı vardır. Sitenizin Arama Motoru Optimizasyonunu daha da güçlendirmek için sosyal medya iyi bir araçtır. Sitenizin içeriklerini Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi çok ziyaretçi alan platformlarda yayınlamak hem yeni ziyaretçiler çekmenize hem de çok ziyaretçili bu platformlardan backlinkler alarak sayfa değerlemenizin artmasına neden olacaktır. Sosyal medya doğru kullanıldığında çok faydalı bir araçtır.

Ayrıca Google ADS Reklamları, Google Analitik ölçümlemeleri sitenizin ziyaretçi profilini çıkarmada en büyük yardımcınız olabilir. Kimlerin nerelerden ne kadar süreler boyunca hangi platformlar hangi içerikler aracılığıyla sitenizi ziyaret ettiğinin ve bunun gibi yüzlerce değerli verinin cevabı bu sitelerde bulunuyor.

Pozitif E-Ticaret'in gelişmiş alt yapısıyla bu platformları zahmetsizce ve ücretsiz E-Ticaret sitenize entegre edebilirsiniz.

Çerez Kullanımı

Web sitemizi kullanarak, hizmetlerimizi daha iyi sunabilmek için kullandığımız Gizlilik İlkeleri ve kişisel verilerinizle ilgili Çerez Politikası'nı kabul etmiş olursunuz.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments)}; gtag("js", new Date()); gtag("config", "UA-4195218-52");