Günümüzde tüm insanlığın artık yeni bir ortak derdi var. İnternet sitesi olan herkesten ilk duyduğumuz ortak cümleler; “Google’da ilk sırada nasıl çıkarım”, “Google ilk sayfada çıkmak”, “arama motorlarında öne çıkmak”

İnternet sitesi performansını arttırmanın birbirini tamamlaması gereken birkaç koşulu var. Bunlar arama motorunu anlamak, teknik altyapı, iyi içerik üretmek, siteyi haricen desteklemek olarak sıralanabilir. Bu koşullar doğru ve eksiksiz yerine getirildiğinde mutlaka olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Sırasıyla; arama motorlarını anlamak (Google’ı Anlamak yazımıza buradan göz atabilirsiniz), modern ve doğru teknikle üretilmiş güncel İnternet sitesine sahip olmak, özgün içerik üretirken hem ziyaretçi için okunabilir hem de arama motorları için okunabilir olmasına dikkat etmek ve son olarak siteyi sosyal medya ve reklamlarla tanıtımını desteklemek gerekmektedir.

“Yahu ne çok iş var” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat milyarlarca internet sayfası arasından sizin sayfanızın ilk sıralarda olmasını istiyorsunuz, sizce bu emek harcamadan, doğru altyapıya yatırım yapmadan mümkün olabilir mi? Sizi bilmem ama ben bildiğimi söyleyeyim, OLAMAZ!

Şimdi size dilim döndüğünce deneyimlerimi aktarayım.

Google’ın nasıl çalıştığını anlayın, ona göre bir internet sitesi edinin ve içerik üretin (Lütfen okuyun: Google’ı Anlamak)

İnternet Sitesinde Doğru Altyapı
İnternette arama motorlarının sitenizi anlayabildiği kadar var olursunuz. Arama motorlarının sizi anlayabilmesi içinde İnternet siteniz düzenli içerik haritaları oluşturup arama motorlarına yol göstermeli, yapılandırılmış veri etiketleriyle içeriğini arama motoruna, SEO işleviyle de sizi ziyaretçiye anlatmalı, hızlı yüklenmeli, kolay gezilebilir olmalı, özellikle de günümüzde AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) desteği olmalıdır. Çünkü arama motorları sadece içeriğinize değil, sayfanızın yüklenme hızından mobil desteğine, kod/içerik oranından gezilebilir olmasına, sitenizdeki diğer sayfaların tıklanmasından ziyaretçilerin sitede kalma süresine kadar çok etkenli bir değerleme yaparlar. Bu değerlemenin sonucuna göre de sitenizin arama sonuçlarında görüntülenip görüntülenmemesine karar verirler.

İşin bu teknik kısmının olabilmesi için eğer ki bir İnternet sitesi geliştiricisi değilseniz, bu özellikleri size sağlayan bir İnternet sitesi sağlayıcısıyla çalışmaktan başka çareniz yok.

İnternet Sitesine Doğru İçerik Girmek
İnternet sitenize eklediğiniz her yazı -ki doğru bilgi verse dahi, doğru içerik olmayabilir. İçerik girmenin de hem ziyaretçi açısından hem de arama motorları açısından olması gereken biçimleri var. İçeriğinizi girerken uzun uzadıya tek parça bir yazı olmamasına dikkat edin. Uzun bir içerikse mutlaka kendi içinde anlamlı başlıklara ayrılmış olsun. Ziyaretçi sayfaya göz gezdirdiğinde hemen ürküp kaçmasın. Sitenizin tıklamaları kadar ziyaretçilerinizin sitenizde kalma süresi de önemlidir. Anlamlı başlıklarla bölünmüş içerikler okuma, okunan metni anlama kolaylığı sağlar. Ziyaretçiyi okurken sıkmaz, ilk görüşte de kaçırmaz. Üstelik ziyaretçi özellikle uzun metniniz içindeki ilgili başlığı ve başlığın açıklamasını okumaya gelmiş olabilir. Aradığını bulması kolay olacaktır.

Bildiğiniz gibi İnternet sitelerine içerik girerken SEO için kelimeler de giriyoruz. Bu kelimeler asla sayı olarak abartılmamalı ve yazınız ile doğrudan alakalı olmalıdır. Fazla ve gereksiz kelimeler sitenize alakasız ziyaretçileri çekebilir. Ziyaretçiler aradığı sayfanın sizin sitenizde olmadığını anlayınca hemen siteyi terk edecek ve siteden hemen çıkma oranlarınız yükselecektir. Bu size arama motoru değerlemesinde negatif puan alarak yansır. Arama motoru sizi spam içerik üreticisi olarak algılayabilir ve artık sonuçlarında size yer vermeyebilir. Bu durumda onca emeğinizin boşa gitmesi demektir. 

İçerik Girerken SEO Kelimelerinin Seçimi
Sitenize yeni bir içerik girerken seçeceğiniz SEO kelimeleri içeriğinizle alakalı olması gerektiği kadar ziyaretçi arama sorgusuyla da alakalı olmalı. Daima sitenizi düzenlerken ziyaretçileriniz gibi düşünmeye çalışın. İçeriğinize ulaşması gereken ziyaretçi, arama motoruna ne yazar? Bunu öngörmeye çalışıp hem SEO kelimelerinizde hem de içeriğinizde bu arama sorgularını kullanın. Arama sayfasının en altında da benzer arama yapan kişilerin önerilen diğer arama sorgularını görebilirsiniz.

Örneğin ben bu içeriği girerken SEO için kullanacağım sorgulardan biri arama motorlarında üst sıraya çıkmak olacak ya da arama motoru püf noktaları diyebilirim. Doğru arama sorgularına ulaşmak için Google’da arama yapabilirsiniz. Siz yazmaya başladığınızdan itibaren size sorgu önermeye başlayacaktır. Ben ararken bana arama motorlarında üst sırada çıkmak için neler yapılmalıdır sorgusunu önerdi. Sayfanın en altında da Google SEO nasıl yapılır sorgusunu öneriyordu.

Şimdi yukarıdaki örneği verirken tam da anlatmak istediğim şeyi yaptım. Yazımın içinde arama sorguları kullandım ve onları kalın olarak işaretleyerek önemli dikkat çekici hale getirdim. Kullanıcı ve arama motorları için içeriğimiz hazır.

Şu an içeriği okuduğunuz web sayfası altyapısı Google ile bire bir uyumlu, site haritaları oluşturup arama motorlarına “İnternet Sitesi Görüntülenme Performansını Arttırmak” diye bir sayfa var diyor, sayfamın adresini, başlığını, içeriğini, yazı dilini arama motorlarına bildiriyor. Bu sayfanın AMP desteği olduğunu ve süper hızla yüklenebileceğini yazıyı ekler eklemez Google’a bildirdi bile. Ayrıca site altyapısındaki yapısal veri işaretleme sayfanın ve yazının niteliğini arama motoruna anlattı. Bu sayfa tipinin makale olduğunu, sayfanın başlığını, görselini, içeriğini, yazarını, oluşturulma ve güncelleştirme tarihlerini işaretledi. Arama motorları bu sitenin mobil uyumlu olduğunu biliyor yani cep telefonundan yapılan aramalarda da görüntülenme şansım yüksek. Şimdilik her şey yolunda gibi, geriye bu içeriği dışarıdan destekleyerek tanıtmak kaldı.

İnternet Siteniz İçin Sosyal Medyayı Kullanmak
Sosyal Medya doğru kullanıldığında en etkili tanıtım araçlarından biri olabilir. Bugün milyarlarca ziyaretçinin uğrak yeri olan sosyal ağlar sayesinde site tanıtımlarınızı etkili ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Birden fazla platformu aktif kullanıyorsanız tanıtım hızınız da aynı ölçüde artar. Paylaştığınız içeriklerin tıklanması sitenize yeni ziyaretçiler sağlarken Facebook, Twitter, YouTube gibi milyarlarca ziyaretçisi olan site ve uygulamalardan geri tıklama aldığınız için kalite puanınız da olumlu etkilenecektir. Ayrıca sadece sizin değil, site ziyaretçilerinizin de içeriğinizi kendi sosyal ağlarında paylaşması önemlidir. Bunu teşvik etmek için sayfalarınızda Facebook’ta Paylaş, Twitter’da Paylaş gibi sosyal medya paylaşım butonlarının olması iyi olacaktır.

İnternet Reklamları
İnternet reklamları denince ilk akla tabii ki arama motoru reklamları, arama motoru denince de ilk akla Google geliyor. İnternet'in en etkili reklam biçimlerinden biri olan Google arama motoru reklamları, sitenizi alakalı arama yapan kullanıcılarla çabucak buluşturabilir. Sitenize ziyaretçi çekmek için en etkili yöntemlerdendir. İnternet reklamlarının en önemli özelliği ise reklam gösterilecek hedef kitlenin özelleştirilebilir olmasıdır.

Reklamlarınızı, ülke, bölge, hatta semt bazında sınırlayabilir, belli dillerdeki kullanıcılara görüntülenmesini isteyebilir, saat aralıkları, yaş, cinsiyet, alış veriş ya da internet kullanım alışkanlıklarına göre filtreleyip hedef kitlenizi olabildiğince doğru seçebilirsiniz. Doğru hedef kitleye görüntülenmek, potansiyel müşteri/ziyaretçi demektir. Fakat tüm bu unsurların yanında yine sitenizin teknik altyapısı ve site içeriğiniz önemli rol oynamaktadır. Google’ın reklam gösterimlerinde daha önce bahsettiğimiz teknik özelliklere ve doğru içeriğe sahip siteleri öne çıkardığını, tıklama başına maliyetlerini düşürdüğünü biliyoruz. Bunun altında da en başta Google’ın kendi çıkarları yatıyor. Google için doğru ve işe yarar arama sonucu, doğru ve işe yarar reklam gösterimi Google’da daha çok arama yapılmasını sağlıyor. Kullanıcılar arama yapıp istedikleri sonuçlara eriştiklerinde bir başka sefer yine arama yapmak için Google’ı seçiyor. Daha çok arama demek daha çok reklam gösterimi ve daha çok kazanç demektir. Bu yüzden uzun yıllardır interneti dizayn etmek isteyen Google web siteleri için bazı standartlar getirmiştir. Kısaca bu standartlara uyarsan ben de seni ön plana çıkartırım. Böylece ikimizde kazanırız diyor.

Geri Dönüşler ve Raporlama
İnternet sitesini oluşturmak ve internetin engin sularına salmak asla tek başına yeterli değildir. Sitenizi site yapan, sayfalarınızın var oluş amacı ziyaretçilerinize daima kulak verin. Mümkün olduğunca onlardan talep ve şikayetlerini içeren geri dönüşler alın. Site gezinme deneyimlerini sorun, ne tür iyileştirmeler istediklerine bakın. Dönüşleri alabilmek için onları yormayacak mini formlar, formlara alternatif olarak tek tıkla sizinle iletişime geçebilecekleri Whatsapp iletişim butonları, kolay arama butonları ekleyin. Bunların yanı sıra ziyaretçi analiz yazılımları ile ziyaretçilerinizi takip edin. Sitenize hangi kanallardan (reklam, doğal arama, sosyal medya ve diğer siteler) ulaşmışlar, genelde hangi cihaz ve tarayıcıları kullanıyorlar, siteniz bu cihaz ve tarayıcılarda iyi performans gösteriyor mu, hangi arama terimlerini kullanarak size ulaşmışlar, en çok hangi terimleri arıyorlar, sayfanızda ne kadar kalıyorlar vb. sonuçları inceleyin. Bu sonuçlara göre sitenizde altyapı ve içerik güncelleştirmeleri eklemeleri yapın. Belirli aralıklarla güncellenen siteler arama motorlarını kendine daha çok ve daha sık çeker, böylece rakiplerinize oranla arama sonuçlarında çok daha hızlı görüntülenirsiniz.

Sonuç olarak bir internet sitesinin performansını arttırmak için yapılması gerekenler birden çok işlemi kapsamaktadır. Yazımızın içeriğinde bahsedilen işlemleri eksiksiz ve doğru yaptığınızda site performansınızda gözle görülür artışlar elde edeceksiniz.